Zaterdag 11 Januari t/m Zondag 1 Maart - Expositie ‘Met hart en ziel’ etsen Reinder Homan en beelden Sofie Hupkens

 

Een van Frieslands bekendste en beste etsers laat zijn prachtig werk zien. Hij doet dat in combinatie met de indrukwekkende, vaak geheimzinnige beelden van zijn vrouw Sofie Hupkens. De dubbelexpositie draagt de titel ‘Met hart en ziel’.

Aanleiding van deze tentoonstelling is dat Homan dit jaar zijn 70e verjaardag hoopt te vieren. Homan en Hupkens wonen al jaren in het zuidwest-Friese dorp Bakhuizen, maar hij is zijn werkzame leven in het noordoostelijke deel van Friesland begonnen (Surhuizum).

Na zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en de Jan van Eyckacademie in Maastricht specialiseerde Homan zich tot etser pur sang. Oude bomen, een enkel takje of de nevel boven de velden inspireren hem tot een uiterst minutieuze en subtiele uitbeelding. ,,Ik vertel graag ‘natuurverhalen’ op de etsplaat”, vertelde hij onlangs tijdens een interview. ,,Over oude gebouwen in uitgestrekte parken, over bomen, over fluisterend riet en dreigende stormen of over kwetsbare bloemen in zonnige weiden.’’

De etsen blinken uit door vakmanschap. Verstilling is tot de hoogste macht verheven, zonder dat de werkelijkheid geweld wordt aangedaan. Hij wordt omschreven als kunstenaar in wie ambachtsman, dromer en dichter samenkomen. Zijn etsen zijn vergeleken met die van grootheden als Rembrandt van Rijn en Hercules Seghers.

Homan ontving in zijn loopbaan verschillende prijzen waaronder een eervolle vermelding op de International Biennial Print Exhibit in Taiwan in 1985 en de Nederlandse Grafiekprijs in 1990. Zijn werk is onder andere opgenomen in de collecties van het Rijksprentenkabinet in Amsterdam.

Sofie Hupkens werd in 1952 geboren te Sao Paulo (Brazilië). Ze volgde een beeldhouwopleiding aan de academie voor beeldende kunsten Sint Joost te Breda en studeerde daar in 1974 cum laude af. In 1976/1977 werkte ze onder professor Arthur Spronken op de afdeling Beeldhouwen van de Jan van Eijck Academie te Maastricht. Na deze opleidingen kreeg ze een studiebeurs voor de afdeling beeldende kunst aan de Universiteit van Rio de Janeiro (Brazilië) en vervolgens vestigde ze zich als beeldhouwer in Amsterdam, voor ze samen met Reinder Homan in Friesland ging wonen.

Sofie Hupkens maakt beelden waar veelal de mens centraal staat. Naast vrij werk maakt zij regelmatig werk voor de openbare ruimte. Op de Noordermarkt in Amsterdam staat bijvoorbeeld haar monument voor het Jordaan-oproer en in Nijega (bij Drachten) staat de ‘Turfboot’. Hupkens exposeerde van Ameland tot Middelburg, en van Duitsland tot Brazilië. De websites www.reinderhoman.com en www.sofiehupkens.nl kunt u ook raadplegen.

 

 

Zaterdag 7 Maart t/m Zondag 19 April - Expositie ‘Botanisch Gezien’ tekeningen van Sigrid Frensen

 

 

Zaterdag 25 April t/m Zondag 7 Juni - Expositie Traces textielkunst van Quilt Art

 

 

Zaterdag 13 Juni t/m Zondag 30 Augustus - Kunstexpositie ‘Friesland aan het water’ uit de Freark v.d. Bij-collectie

De grachten in de steden, de moerassen, de meren en de zee hebben altijd een rol gespeeld in de Friese schilderkunst. Omdat ‘Water’ dit jaar het thema is van het toerisme in deze provincie heeft de Schierstins gekozen voor de expositie ‘Friesland aan het water’. De schilderijen en andere kunstwerken zijn uit de bijzondere Freark van der Bij-collectie, de oudste zoon van de bekende Friese schilder Jan Frearks van der Bij. Vrijwel alle kunstwerken zijn uit de 20e eeuw: van Ids Wiersma, Andries van der Sloot, Gosse Koopmans, Wigle Engelsma, enz. Een boeiende blik op Friesland, daar bij de waterkant.

 

Openingstijden:

 Dinsdag t/m Zondag  13.30 - 17.00 uur
 Maandag  gesloten

Tijdens activiteiten (zie het programma) of verhuur kan de Schierstins gesloten zijn.
Raadpleeg daarom voor een bezoek deze website.

Entree tentoonstelling:

Per persoon € 3,50
Kinderen 6 t/m 16 jaar € 1,00
Kinderen 0 t/m 5 jaar gratis
Donateurs gratis
Groepen vanaf 15 pers, per persoon € 2,50
Rondleidingen € 25,00

De toegangsprijzen van de culturele voorstellingen worden in het overzicht van het cultureel programma aangegeven.