Zaterdag 30 November - Reünie-concert Yetris (folk)

Het laatste optreden in de serie reünie-concerten van de legendarische folkgroep Yetris. 

De Friese folkgroep Yetris speelde in de 70’er en 80’er jaren de sterren van de hemel. Als een klassieke Fryske folkband speelden ze muziek op teksten van Roel Slofstra en andere Friese dichters en schrijvers. Ze maakten in 1980 onder andere de elpee De Histoarje fan Eije Wijkstra.

Nu Roel Slofstra dit jaar zijn 80e verjaardag heeft gevierd, heeft de vijfhoofdige band een serie reünie-concerten gegeven op diverse locaties in Fryslân. Daarbij hoort het publiek een aantal mooie nummers dat ze destijds gespeeld en gezongen hebben.

Yetris – in het Nederlands ‘nog eens’ – bestaat behalve uit Roel Slofstra (zang, harp, mandoline) uit Geppie Haarsma (zang, concertina en accordeon), Alco Hoogcarspel (zang, viool, mandoline, mandola) en Hans Kerkhoven (zang, gitaar, mandoline).

Roel Slofstra (Zwartemeer, 19 februari 1939) is een Friese zanger/gitarist. Hij was de eerste Friese zanger die zichzelf begeleidde op de gitaar en is de voorloper van de huidige generatie troubadours. Zijn eerste elpee droeg de titel ‘In spyltuech bin ik’ (1969) en zijn laatste cd werd uitgebracht onder de titel ‘De Skepping’ (2015).

Geppy Haarsma, geboren te Weidum, behaalde in 1977 haar acte B voor accordeon aan de Muziek Pedagogische Academie te Leeuwarden. Vervolgens ging zij naar Kopenhagen om bij de accordeonvirtuoos en -pedagoog Mogens Elegaard haar accordeonspel te vervolmaken. Ze is en was op diverse muzikale terreinen actief, zoals solorecitals, begeleiding bij toneel en cabaret, solo’s met diverse orkesten zoals met het Frysk Orkest.

Alco Hoogcarspel en Hans Kerkhoven zijn actief (geweest) in verschillende muziekgroepen, waaronder de Amerikaanse folkgroep Gerard & Compagnie.

 

Zondag 10 November - Concert Nocturnes et Rêveries door Maarten van Veen

Maarten van Veen zal naast andere pianowerken Nocturne van Liszt en Rêveries van Debussy spelen. Het programma van het concert ‘Nocturnes et Rêveries’ is exact afgestemd op de fotografische werken in de tentoonstelling Bomen van Bosgra van Johannes Bosgra, zodat de beeld- en muzikale taal een totaalervaring creëren voor het publiek. Het concert vindt aansluitend op de opening van de tentoonstelling (14:00 uur) Bomen van Bosgra plaats.

Maarten van Veen is naast pianist ook programmeur in Amerika en Nederland. Daarin is hij altijd op zoek naar de verbinding tussen verschillende kunstvormen zoals film, dans, theater, beeldende kunst en spoken word. Zo werkte hij onder andere voor de Kunsthal en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Perez Art Museum in Miami en maakte diverse voorstellingen in Nederland. 

In de tentoonstelling Bomen van Bosgra reflecteert fotograaf Johannes Bosgra (Hurdegaryp, 1979) op zijn afkomst en zijn jeugd met fotografische werken van bomen die door zijn voorouders sinds 1700 zijn gekweekt in Burgum. Hij laat zich bij het maken van zijn werk inspireren door klassieke muziek en hij onderzoekt de verbanden tussen klassieke muziek en beeldende kunst. Muziek is de kunstvorm met de hoogste abstractie en is in staat om emoties op de meest directe wijze over te brengen. Bosgra verbeeldt landschappen op een minimalistische, geabstraheerde wijze om op directe wijze de diepe emoties over te brengen die klassieke muziek in hem oproept.

Programma:

Franz Liszt 1811 – 1886
5 Kleine Klavierstucke - Nr. 2 Moderato

Claude Debussy 1862 - 1918
Préludes - Book 1, L117:3.
Le vent dans la plaine Préludes - Book 1, L117:6.
Des pas sur la neige Rêverie, L.68: Rêverie

John Cage 1912 - 1992
Dream

Francis Poulenc 1899 - 1963
8 Nocturnes - Nr.1, 4 en 8

Frank Bridge 1879-1941
The Hour Glass, H.148 - Deel 1 Dusk

Selim Palmgren 1878 – 1951
Nocturne in Three Scenes for Piano, Op.72 – Nr.1 The Stars are Twinkling

Fréderic Chopin 1810 - 1849
Nocturne nr.20, op.posth. in cis kl.t.

Alan Hovhanness 1911 – 2000
Visionary Landscapes, Op. 214 – Nr.3 Evening Bell, nr. 1 Allegro rubato

Matthew Whittall 1975
The Wine-dark Sea V

Sergey Akhunov 1967
Sketch VII "in memory of Satie"

Max Richter 1966
On The Nature Of Daylight

 

Zaterdag 14 September t/m Zondag 3 November - Schilderijen van 1945-1991 uit de collectie-Monasch Russisch-Oekraïens sociaal realisme

Jacques Monasch toont een deel van zijn collectie sociaal-realistische en impressionistische kunst uit Oekraïne en Rusland uit de periode 1945-1991.

Het sociaal of socialistisch realisme was de heersende en van boven opgelegde kunststroming tijdens het communistisch regime in Oekraïne en Rusland vanaf beginjaren ’30 van de vorige eeuw. Stoere arbeiders, blozende kolchozmeisjes bezig met de oogst, fabrieken, moderne vervoersmiddelen en sport- en oorlogshelden waren bekende onderwerpen. Het communistische arbeidersideaal moest getoond worden. Diverse kunstenaars zochten ook de grenzen van deze stijl op. Een impressionistische stijl was ook toegestaan, zolang de verheffing van de arbeider en het communistische ideaal maar niet in het geding kwamen. Deze generatie kunstenaars schilderde in de sociaal-realistische traditie van Ilya Repin, de grootmeester van de Russische schilderkunst uit de 19e eeuw. ,,Een groot aantal schilderijen in deze expositie zal daarvan getuigen”, aldus Jacques Monasch.

Jacques Monasch kwam in de jaren ’90 als zelfstandig politiek adviseur in de landen van de voormalige Sowjet-Unie terecht en raakte gefascineerd door de arbeiderskunst. Hij begon te verzamelen en opende galerieën in Moskou en Amsterdam. Landelijk kreeg hij bekendheid als Tweede Kamerlid (2000-2017), waardoor zijn kunstactiviteiten op een laag pitje stonden.

Sindsdien heeft hij de handel in kunst weer opgepakt en galerieën geopend in Amsterdam en Brussel: Monasch Fine Art. In de Schierstins laat Monasch louter sociaal-realistisch en impressionistisch werk uit de periode 1945-1991 uit Rusland en Oekraïne zien, zoals van Konstantin Litvin en Marina Lelchuk-Minskaya.

De Schierstins besteed ook aandacht aan Theun de Vries in de Theun de Vries-keamer. Deze in Feanwâlden geboren schrijver was lange tijd lid van de Communistische Partij Nederland (CPN). Door zijn reizen naar het Oostblok kende hij de sociaal-realistische kunst en literatuur goed. Zie verder www.artmonasch.com.

 

Zaterdag 26 Oktober - Nacht van de Nacht 2019

Verhalen en boottochtje

 

Dinsdag 22 Oktober - Kindervoorstelling Reis mee met Pé Pé

Baukje Fennema van Theaterbureau Ithaka heeft zich voor deze meespeelvoorstelling laten inspireren door het boek Alle Hens aan Dek van Bette Westera. PéPé wil graag piraat worden. Hij schrijft hierover een opstel op school. Het opstel gooit hij in een flesje in de sloot. Als PéPé een reactie op zijn opstel krijgt, waarin staat dat hij mee mag op het piratenschip, is hij stom verbaasd. Toch besluit PéPé zijn spullen te pakken, zijn vader achter te laten en op weg te gaan naar de afgesproken plek.

Aan boord leert PéPé Hens 1, Hens 2 en Hens 4 kennen. Ze leren hem hoe hij een piraat moet zijn. Dat is niet altijd even makkelijk ontdekt PéPé. Hoe ga je als piraat om met heimwee? En wie is toch Hens 3 en wat is er met hem gebeurd?

Ithaka-acteur Baukje loodst de kinderen soepel door de voorstelling heen, zodat niemand bang hoeft te zijn dat het niet goed komt. En zo beleven ze samen een avontuur om niet gauw te vergeten. Of je nou meespeelt of kijkt.

Baukje: "Samen met kinderen op het toneel staan is geweldig. Heerlijk is het, als alle dagelijkse dingen wegvallen en je samen op avontuur, op reis bent. Als het contact tussen acteurs en meespeel-kinderen goed is, als we sámen in de flow zitten.....dat is écht te gek!” Het belangrijkste van het samen spelen is voor Baukje: "Dat we elkaar écht zien. Dat je elkaar waardeert op wat je kunt. Ik vind het mooi als je kinderen dat kunt laten ervaren.”

Ithaka, het bureau voor theater en communicatie, is 25 jaar geleden opgericht door Baukje Fennema. Na zeven jaar in het basisonderwijs gewerkt te hebben, koos ze er voor om haar hart te volgen en schreef zich in bij de Academie voor Expressie en Communicatie. Na deze opleiding richtte ze Ithaka op. De naam van het bureau verwijst naar een verhaal van Homerus uit de Griekse mythologie. Zie ook www.ithaka-theater.nl.