Zaterdag 12 Januari t/m Zondag 27 Januari

Expositie voor blinden, slechtzienden en zienden: ‘Kijkje in de poppenkast’

Otto van der MiedenOtto van der Mieden

 

 

‘Kijkje in de Poppenkast’ is een unieke poppenexpositie voor blinden en zienden in de Schierstins. De beweeglijke en kleurrijke poppentheaterwereld is een lust voor het oog. Maar wat als je blind of slechtziend bent? Otto van der Mieden uit het Gelderse Vorchten bedacht een voor Friesland unieke oplossing met de expositie ‘Een kijkje in de poppenkast’ en de poppenvoorstelling ‘De tút fan Katryntsje’ (zie bij ‘programma’ op deze website).

Otto van der Mieden heeft in Vorchten al enige tientallen jaren het Poppenspe(e)lmuseum. In een museum moet je meestal afblijven van de tentoongestelde kunstwerken en andere voorwerpen. Niet aankomen, is daar het bevel. Maar het motto van Van der Mieden is ‘Aanraken!’ De expositie is ook voor mensen die goed zien, want zij kunnen met behulp van een masker ervaren hoe het is om het licht in de ogen te missen.

Op een heel gevarieerde manier kunnen de bezoekers horen, voelen en proeven. Want op de expositie zijn poppen waar muziek uit komt, als je er aan trekt. Er liggen brailleboeken en tactiele boeken. Dat laatste betekent boeken met structuur en voelbare lijnen. Er zijn filmpjes voor slechtzienden. Een clownspak met geuren in de kraag, en nog veel meer is er om de zintuigen mee te prikkelen. Speciaal voor Friesland presenteerde Van der Mieden onlangs een Friestalige uitgave van ‘De kus van Katrijntje’, een boek dat je kunt lezen, horen, voelen en ruiken. ‘De tút fan Katryntsje maakt uiteraard deel uit van deze (reizende) expositie.

Inlichtingen Otto van der Mieden: 0578 - 56 02 39, of 0578 - 63 13 29.
Website: Poppenspelmuseumbibliotheek