Zondag 10 Februari - Concert Two of a Kind met cello’s: klassiek op zondagmiddag

Gerard & Compagnie

Het cello-duo Two of a Kind speelt in de 18e-eeuwse zaal van De Schierstins.

Het is misschien wel de eerste keer ooit dat een duo van twee cellisten in de Schierstins optreedt. Er zijn redelijk wat muziekstukken voor twee cello’s geschreven, maar het gebeurt niet vaak dat deze muziek wordt gespeeld. Maar de twee ‘Two of a kind’-leden Hanne Steffers uit Utrecht en Sebastiaan van den Bergh uit Leiden houden wel van uitdagingen. Ze brengen werken van Jacques Offenbach, Johann Sebastian Bach en David Popper. Het repertoire van cello-duo’s biedt volgens Hanne en Sebastiaan verrassend veel mogelijkheden, of het nu gaat om het moderne klassieke werk of oude composities. Hanne en Sebastiaan houden ook van bijzondere concertlocaties. Daarom gaan ze behalve in bijvoorbeeld Museum De Buitenplaats in Eelde en op landgoed Vilsteren aan de Overijsselse Vecht nu ook in de Schierstins optreden.

Hanne Steffers heeft haar jeugd in het Noorden doorgebracht. Als meisje kreeg ze een plek als celliste in het Jeugd Symfonie Orkest Drenthe. Later trad ze op in het Groot Entree Orkest. Net als Sebastiaan van den Bergh studeerde ze in 2016 af aan het conservatorium. De laatste is geboren in Milaan, maar studeerde aan conservatoria in Amsterdam en Rotterdam. Sinds 2016 vormt hij met Hanne Steffers het duo ‘Two of a kind’.
Zie ook Hanne Steffers en Sebastiaan van den Bergh

Wat de componisten betreft: Jacques Offenbach (1819-1880) schreef opera’s en operettes, hoewel hij dat laatste woord nooit gebruikte. Hij woonde in Frankrijk, maar is van Duits-Joodse afkomst. Behalve componist was hij ook cellist. David Popper (1843 – 1913) was een Boheems cellist en componist. .Hij werd geboren in Praag waar hij aan het conservatorium studeerde. In 1872 maakte hij zijn debuut in Wenen waarna hij de eerste cellist van de Weense Staatsopera werd. De Duitser Johann Sebastian Bach is alom bekend, met name van zijn Mattheüspassion.