Uitslag Raponsje-wedstrijd

Raponsje prijsvraag

Thamar Hoekstra uit Feanwâlden heeft de prijsvraag gewonnen van de Raponsje-wedstrijd. Deze prijsvraag is uitgeschreven naar aanleiding van de ‘Raponsje in Feanwâlden’-expositie in en rondom De Schierstins. De deelnemers moesten proberen een creatief vervolg op het Raponsjeverhaal te schrijven. Bij Thamar eindigde het vervolg bij een schip op zee. Ze heeft dat heel mooi uitgebeeld in een soort kijkdoos.

De andere deelnemers maakten ook ware kunstwerkjes: Ellenoor Piersma uit Driebergen, Marijke den Heijer uit Leiderdorp en Nel Aarsen uit Barsingerhorn.

 

Bord stinzenplanten onthuld

Tuinbord01.kleiner

Met het plaatsen van een nieuw bord over de stinzenplanten op zaterdag 8 april 2017 ging een belangrijke wens van de tuincommissie van De Schierstins in Feanwâlden in vervulling. Op het bord staan alle stinzenplanten die in de tuin rondom de middeleeuwse toren en aanbouw groeien en ook de maand waarin ze in bloei staan. Het bord is onthuld door ontwerpster Baukje Scheppink. Haye Bijlstra zorgde voor de fotografie. Voorzitter Peter Tjaden hield een korte toespraak waarin hij het plezier van de vijf mensen tellende commissie in het tuinwerk noemde en de vele soorten die rondom de Schierstins bloeien. Tjaden sprak onder andere zijn dank uit aan de gemeente voor de (financiële) hulp bij de realisering van het bord. Het nieuwe bord was nodig door de steeds rijker aan soorten wordende stinzenplantentuin en door de nieuwbouw die in 2015 plaatsvond, waarbij het oude bord werd verwijderd. De tuin staat intussen nog volop in bloei. Sommige stinzenplanten zijn nu uitgebloeid, terwijl andere nu juist hun hoogtepunt beleven of in mei nog in bloei raken.

Op de foto onthuld ontwerpster Baukje Scheppink het stinzenplantenbord. In het midden voorzitter Peter Tjaden van de tuincommissie van De Schierstins en uiterst links voorzitter Hanneke Scherjon van het stichtingsbestuur van De Schierstins. Foto: Jaap van der Boon

De tuin is tijdens openingstijden te bezichtigen: elke middag van 13.30-17.00 uur, behalve maandags.

 

 

De Schierstins, middeleeuws torenkasteel

boek schierstins kl

Het rijk geïllustreerde en fraai vorm gegeven boekwerk - dankzij Frans de Vries/Toonbeeld - beschrijft de functie van de stinzen in de Friese maatschappij tijdens de middeleeuwen. Bovendien legt auteur Erwin Boers verbanden met de andere torenkastelen van Nederland en Europa. De Friese stinzen stonden namelijk allesbehalve op zichzelf. Het verhaal is heel toegankelijk en boeiend geschreven. Uniepers uit Hoorn zorgde voor de uitgave. De totstandkoming van het boek is mogelijk geworden dankzij subsidies van de provincie Fryslân, de gemeente Dantumadiel, het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân, de Stichting Ritske Boelema Gasthuis, de Gravin M.A.O.C. van Bylandt Stichting en de Ottema Kingma Stichting.

Dit mooie boek is te krijgen aan de balie in de Schierstins en kost maar € 16,--

Film presentatie boek

 

 

Aanbieding boek 'De Schierstins, middeleeuws torenkasteel ...' aan gedeputeerde Kramer

boekschierstins aanbieding6

Op donderdag 22 september 2016 heeft voorzitter Hanneke Scherjon het symbolische eerste exemplaar van het nieuwe boek 'De Schierstins, middeleeuws torenkasteel in Feanwâlden' aangeboden aan de Friese gedeputeerde Johannes Kramer. Het boek past in de serie 'Archeologie in Fryslân', omdat De Schierstins sinds vorig jaar een archeologisch steunpunt herbergt. Dat steunpunt is weer onderdeel van de permanente expositie 'Het Laatste Friese Torenkasteel' in de stins van Feanwâlden.

 

Sociale media

U vindt de schierstins ook op:     Facebook    Facebook    en    Twitter    Twitter