Vrijdag 18 Oktober - Kunstlezing ‘Ilja Repin en het sociaal-realisme na 1945’

Kenner Jacques Monasch van de Russisch-Oekraïense schilderkunst geeft een lezing over het naoorlogse sociaal realisme en impressionisme in de schilderkunst en de invloed van Ruslands grootste kunstschilder Ilja Repin.

Monasch vertelt zijn verhaal met een beamerpresentatie. Bijzonder is dat rondom in de zaal schilderijen uit die tijd uit Rusland en Oekraïne zelf te zien zijn. De Sneker galeriehouder toont namelijk tot 3 november een deel van zijn collectie in de Schierstins.

Het sociaal of socialistisch realisme was de heersende en van boven opgelegde kunststroming tijdens het communistisch regime in Oekraïne en Rusland vanaf beginjaren ’30 van de vorige eeuw. Stoere arbeiders, blozende kolchozmeisjes bezig met de oogst, fabrieken, moderne vervoersmiddelen en sport- en oorlogshelden waren bekende onderwerpen. Het communistische arbeidersideaal moest getoond worden.

Diverse kunstenaars zochten ook de grenzen van deze stijl op. Een impressionistische stijl was ook toegestaan, zolang de verheffing van de arbeider en het communistische ideaal maar niet in het geding kwamen. Deze generatie kunstenaars schilderde in de sociaal-realistische traditie van Ilya Repin, de grootmeester van de Russische schilderkunst uit de 19e eeuw. "Een groot aantal schilderijen in deze expositie getuigen daarvan”, aldus Jacques Monasch.

Jacques Monasch kwam in de jaren ’90 als zelfstandig politiek adviseur in de landen van de voormalige Sowjet-Unie terecht en raakte gefascineerd door de arbeiderskunst. Hij begon te verzamelen en opende galerieën in Moskou en Amsterdam. Landelijk kreeg hij bekendheid als Tweede Kamerlid (2000-2017), waardoor zijn kunstactiviteiten op een laag pitje stonden. Sindsdien heeft hij de handel in kunst weer opgepakt en galerieën geopend in Amsterdam en Brussel: Monasch Fine Art. Zie ook www.artmonasch.com