Wegens corona-maatregelen is de Schierstins tot 15 januari gesloten voor publiek.

 

Vrijdag 25 Februari - kindervoorstelling Ridder Ludo en de Huilende Rivier

Ithaka

LUDO & DE HUILENDE RIVIER is een speelse en sfeervolle vertelvoorstelling van theatergroep ITHAKA.

Mare Takke is verhalenvertelster en meestal doet ze dat in haar eigen herberg DE ZOETE INVAL. Op de dag dat de kinderen (het publiek) aankomen, heeft ze net een nieuw verhaal verzonnen. Op het plein staat ze fier te zingen, opdat een ieder die avond bij haar aan tafel komt om lekker te eten, maar ook om te luisteren naar haar kersverse verhaal. En dan begint Mare Takke te vertellen. Over een dappere ridder Ludo, die op een goede dag op weg gaat om zijn tweelingzus te redden. Over een Witte Vrouw die steeds zijn pad kruist, als hij het moeilijk heeft. En over de huilende rivier, die het niet goed met hem vóór heeft…… Terwijl Mare vertelt, hangt iedereen aan haar lippen. En je ziet het gewoon voor je, want haar gasten (meespeelkinderen!) beelden de mysterieuze lotgevallen van ridder Ludo, lustig uit!

Vertelling: Baukje Fennema, actrice en theatermaakster.

Aanvang: 14.00 uur
Entree: € 5,00 voor jong en oud.

 

 

Vrijdag 18 Maart - Perzische Avond met muziek, interview, gedichten en hapjes

Perzisch nieuwjaar feesttafel

Dankzij de uit Iran afkomstige Sander Terphuis wordt een Perzische Avond georganiseerd in de Schierstins.

Terphuis vluchtte als 18-jarige uit Iran, dat vroeger Perzië heette. Hij trouwde met een Friezin en voelt zich tegenwoordig een echte Wâldpyk. Maar de liefde voor zijn vaderland is onverminderd groot.Tijdens de Perzische Avond vertelt hij over de Perzische lente, met al zijn schoonheid en mystiek. Hij wordt geïnterviewd door schrijver en rasverteller Douwe Kootstra. Maar er worden ook hapjes geserveerd, gedichten van Perzische schrijvers voorgedragen en er is muziek.

De avond valt bijna samen met het Perzisch Nieuwjaar, wat in Iran ´Noroez´ heet. Nieuwjaar symboliseert in de westerse wereld een nieuw begin. Exact dezelfde betekenis heeft Noroez in Iran, maar dat wordt rond de eerste lentedag gevierd. Enkele weken voor het feest kondigt Hadji Firoez het nieuwe jaar aan. Deze zwart geschminkte boodschapper heeft wat weg van onze Zwarte Piet.

Op de laatste woensdag voor het nieuwe jaar viert iedereen met elkaar feest en springt men over vuur heen. Dit wordt gedaan om de negativiteit van het voorafgaande jaar af te sluiten. Tijdens de Noroez vind je in de huizen van Iraniërs de Haft Sin: de zeven s´en. Volgens de Iraanse traditie moeten er zeven soorten voedsel of drinken in huis zijn die in het Farsi met de letter S beginnen, zoals Sendzjed (gedroogd fruit van de lotusboom), Sir (knoflook) en Somaq (bessen). Elk soort staat symbool voor een eigenschap. Daarnaast wordt ook andere symbolische voorwerpen in huis neergezet, zoals kaarsen, een goudvis en geschilderde eieren (voor de vruchtbaarheid). Op de dertiende en laatste dag van het feest gaat iedereen met de hele familie naar buiten om te picknicken. Ook wordt op deze dag door veel mensen een wens gedaan. Ze knopen kattengras aan elkaar en gooien dit vervolgens in open water om hun wens uit te laten komen.

Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 11,00 inclusief 1 consumptie (donateurs € 9,00).

 

 

Zaterdag 26 Maart - Concert Lef Vocal Group STIM

Luisterliedjes – verhalen

Aanvang: 20.00 uur

 

 

Zaterdag 23 April - Concert Ferlet

Janneke Warringa, enz. Friestalige liedjes

Aanvang: 19.30 uur

 

 

Vrijdag 29 April - Mei-lezing: Joodse kinderen in Friesland door Marja Boonstra

In 1942 en 1943 zijn naar schatting 210 Joodse kinderen uit Amsterdam naar Friesland gesmokkeld en bij Friese gezinnen ondergebracht. LC-journalist Marja Boonstra vertelt tijdens deze mei-lezing over de zoektocht naar deze kinderen. Waar zijn ze opgevangen, waar zijn ze gebleven, hoe is het ze vergaan? Voor deze speurtocht riepen de media de hulp in van de Friese bevolking. Het is een bijzondere oorlogsgeschiedenis: naast deze kinderen speelden het Friese verzet en ook heel veel gewone gezinnen een rol. In de expositiezaal van dit mooie middeleeuwse torenkasteel.

Aanvang: 16.00 uur

 

 

Zaterdag 18 Juni - Dag van de Friese amateurarcheologie 2022

Zo nu en dan zie je ze: mensen met een metaaldetector, op zoek naar gouden munten en oude wapens. Voor deze en andere amateurarcheologen is deze ontmoetings- en determinatiedag.

Het thema is ‘buitenlandse vondsten’. Veel van wat in de grond gevonden is, is via handel of het geven van geschenken hier terecht gekomen, zoals buitenlandse munten en aardewerk. De Dag van de Friese Amateurarcheologie valt binnen het Pinksterweekend, waarin ook de landelijke Dag van het Kasteel is.

Tijdens de dag kunnen amateurarcheologen elkaar ontmoeten en vondsten laten zien. De jonge, maar ervaren amateur-archeoloog Robbert Velt en voormalig provinciaal archeoloog drs. Evert Kramer zijn aanwezig om vondsten te beoordelen naar zeldzaamheid, materiaal en ouderdom. Mogelijk is ook archeoloog Johan van Gent van de partij. Hij is coördinator van de archeologische steunpunten in Friesland (archeologie.frl)

Er is ook een registrator van PAN (Portable Antiques Netherlands) aanwezig, die vondsten van voornamelijk amateurarcheologen registreert.

Aanleiding voor de Dag van de Friese Amateurarcheologie is de overhandiging van een bijzonder voorwerp door amateurarcheoloog Robbert Velt. Hij gaf 1,5 jaar geleden een bronzen gordelbeslag in de vorm van een stins – een Fries torenkasteel – aan de Schierstins in bruikleen. Robbert Velt is bekend geworden als hoofdpersoon in een televisieserie van Omrop Fryslân over archeologie: ‘Geheimen ûnder de Grûn’. In de Schierstins toont hij ook een aantal van zijn vondsten.

Bovendien heeft De Schierstins tal van archeologische vondsten in haar vaste expositie ‘Het laatste Friese Torenkasteel/De lêste Toerstins’. Daaronder schedels met verwondingen door wapens, resten van wapens en munitie, enzovoorts. De Schierstins is daarom ook een van de Friese archeologische steunpunten.

Open: 11.00 - 17.00 uur

 

 

Zaterdag 25 Juni - Zomerwandeltochten 10 en 20 km

Start
20 km: 9.00 - 10.00 uur
10 km: 10.00 - 11.00 uur
Entree: € 5,00, inclusief 1 consumptie (donateurs Schierstins € 4,50)

 

 

Zaterdag 13 Augustus - Fietstocht ca. 40 km. ‘Arcadia in de Wâlden’

Start: 10.00 - 13.00 uur
Entree: € 5,00, inclusief 1 consumptie (donateurs Schierstins € 4,50)

 

 

Zaterdag 20 Augustus - Theun de Vriesboekenmarkt - boekenmarkt kunst & kitsch, verhalen, enz.

 

Geopend: 10.00 - 17.00 uur.
Entree: gratis.

 

 

Wijzigingen voorbehouden!

Informatie via tel. 0511-472937.

N.B. Bij reservering voor een concert e.d. kunt u zich opgeven via de telefoon of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (pas als uw e-mail bevestigd is, staat de reservering vast!)

Tip: als u donateur wordt, krijgt u tweemaal per jaar het programma gratis toegezonden, korting op de meeste concerten en lezingen en gratis toegang tot alle exposities!
Activiteiten uit het verleden kunt u in ons archief (zie onder programma hier boven) bekijken.

Sociale media

U vindt de schierstins ook op:     Facebook    Facebook    en    Twitter    Twitter