De Schierstins is in overeenstemming met de landelijke Corona richtlijnen, tot de musea weer open mogen, gesloten voor bezoek. Toeristisch Informatie Punt (TIP) en tuin wel open.

Programma onder corona-voorbehoud!

Wandelroute ´1940-1945´ rondom Feanwâlden

(foto Schierstins in de jaren 50)

Na een succesvolle eerste wandelroute door het dorp heeft Stichting De Schierstins een nieuwe route uitgestippeld, die over de periode van de Duitse Bezetting gaat. Het gaat om een traject met informatie over oorlogsslachtoffers, een Joodse onderduiker, een vroege verzetsman, evacuees en een hinderlaag voor Duitse soldaten.

De beschrijvingen kunnen aan de balie gehaald worden als de Schierstins open is. Daarnaast liggen ze in een speciale brievenbus aan het hek. Zo mogelijk volgen er na deze route nog meer wandelbeschrijvingen. Start van de route is het parkeerterrein van de Schierstins aan de Haadstrjitte 1 te Feanwâlden. De route kan ook gefietst worden. Het gaat naar eigen keuze om een 4 of 6 kilometer lang traject.

Sinds de tijd dat nog weinig tot geen evenementen en andere activiteiten georganiseerd mogen worden, zijn de mensen massaal gaan wandelen. Ook langs de wegen en paden rondom de Schierstins lopen vaak mensen, al of niet met hun kinderen. Wat is er mooier om tijdens een wandeling wat gerichter om je heen te kijken en (historische) informatie te weten te komen.

Al eerder heeft De Schierstins een wandelroute ontwikkeld over enkele van de oudste verbindingen in het dorp, tussen de voormalige nederzettingen Eslawâld en Johanneswâld, die in de late middeleeuwen samengevoegd werden tot Feanwâlden. Van deze route zijn nog een paar exemplaren verkrijgbaar.

Kosten: € 2,50; te betalen bij balie achter glazen deur of via IBAN-nr. NL 11 RABO 0 38 83 24 031.

 

 

Week 18: woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag 13.30 - 17.00 uur

 

(foto links het lievevrouwenbedstro - foto rechts de witte of dichtersnarcis).

Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel meer te bloeien rondom de Schierstins. Maar schijn bedriegt. Als nieuweling deze lente is ook het lievevrouwebedstro tot bloei gekomen. Lievevrouwebedstro groeit in grote delen van Europa, zoals het Duitse Eifel-gebied. De plant voelt zich thuis is bossen met essen, beuken en eiken en met andere stinzenplantachtige soorten, zoals de gevlekte aronskelk, bosanemoon en sleutelbloem. Als het plantje geknipt en gedroogd wordt, geurt het nog heerlijker dan hooi. Om die reden en omdat het kwade machten kon tegenhouden, werd het wel boven of in bedden gelegd.
In de Schierstins-tuin bloeien verder nog volop de kievitsbloem, de laatbloeiende witte of dichtersnarcis en het longkruid, Ook de wilde hyacint en de gewone vogelmelk zijn te bewonderen, en de eerste donkere ooievaarsbekken en Haarlemse klokkenspellen dienen zich aan.

 

 

Week 19: dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag 13.30 - 17.00 uur

Haarlemsklokkenspel Kievitsbloem

 

(foto links kievitsbloemen - foto rechts haarlems klokkenspel)

Waarschijnlijk staat deze week door het warmere weer het Haarlems klokkenspel volop in bloei. Het is aan deze bloem te danken, dat de stinzenplant als soortnaam ontstond. Dorpsbewoners zagen dit plantje bij de De Schierstins bloeien en noemden het daarom stinzeblomkes. De biologen Jacob Botke en vervolgens Douwe T.E. van der Ploeg maakten er in de 20e eeuw een soortnaam van, die nu in Nederland algemeen geldt voor niet-inheemse voorjaarsbloeiers met bolletjes of knolletjes in de grond. Behalve het Haarlems klokkenspel is de kans ook groot dat de wilde hyacint en de (knikkende) vogelmelk veel uitgebreider gaan bloeien door de temperatuursverhoging. Verder staat de daslook in de startblokken om te gaan bloeien en de eerste donkere ooievaarsbekken staan al in bloei. In de Schierstins-tuin bloeien verder nog volop het lievevrouwenbedstro, de kievitsbloem, de laatbloeiende witte of dichtersnarcis en het longkruid.

 

 

Zondag 13 Juni - Tuinconcert ‘Tijdloos’ Marjolein Meijers

marjolein meijers

De ervaren zangeres en muzikant Marjolein Meijers – bekend van De Berini’s – komt in de Schierstins met de instrumentalisten Walter en Onno Kuipers.

Marjolein Meijers maakt al een leven lang muziek. Vorig jaar stond ze maar liefst 40 jaar op de planken. Met De Berini´s raakte ze bekend in Nederland, maar ze speelde ook met andere bandjes en met Jan Rot. Solo treedt ze op met haar vaste muzikanten, de broers Walter en Onno Kuipers. Zij zingt en speelt bas, gitaar en banjo. Walter Kuipers hanteert de viool, mandoline, bouzouki en doedelzak en Onno Kuipers zit achter accordeon, trekzak en gitaar. De laatste heeft studio-sessies gedaan voor onder anderen Rob de Nijs, Gé Reinders en Toon Hermans. Broer Walter heeft veel samengewerkt met muzikanten in de folkmuziek. Hij was onder anderen betrokken bij optredens van Linde Nijland.

Zie verder website Marjolein Meijers. Het blad ‘Quote schreef over de eerdere programma`s van de Marjolein Meijers Band: ,,De afwisseling waarmee dit alles wordt gebracht resulteert erin dat het publiek in een emotionele achtbaan terechtkomt. Vrolijkheid, verdriet, verbazing en uitzinnigheid in een recordtempo. Muzikanten Walter en Onno Kuipers steunen haar als een geoliede machine.´´

Aanvang: 15.00 uur
Entree: € 16,50 (donateurs € 14,50).

 

 

Zaterdag 14 Augustus - Fietstocht ‘Ode aan het Landschap’ (ca. 40 km).

 

Aanvang: 10.00 - 13.00 uur, Sluiting 17.00 uur.

 

 

Zaterdag 21 Augustus - Theun de Vriesboekendag

(boekenmarkt, kunst en kitsch, verhalen e.d.)

Geopend: 10.00 - 17.00 uur.

 

 

Zaterdag 28 Augustus - Brommels wandeltocht 10 en 20 km.

De Schierstins sluit zich bij het jaarlijkse Brommelsfestijn aan door twee wandeltochten te organiseren langs Brommels-plekken.

Uiteraard kunnen de deelnemers onderweg brommels ofwel bramen plukken en hier en daar zijn tuinen, ateliers en dergelijke open.

Voor de 20 km start 9.00-10.00 uur

Voor de 10 km start 10.00-11.00 uur

 

 

Wijzigingen voorbehouden!

Informatie via tel. 0511-472937.

N.B. Bij reservering voor een concert e.d. kunt u zich opgeven via de telefoon of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (pas als uw e-mail bevestigd is, staat de reservering vast!)

Tip: als u donateur wordt, krijgt u tweemaal per jaar het programma gratis toegezonden, korting op de meeste concerten en lezingen en gratis toegang tot alle exposities!
Activiteiten uit het verleden kunt u in ons archief (zie onder programma hier boven) bekijken.

Sociale media

U vindt de schierstins ook op:     Facebook    Facebook    en    Twitter    Twitter