Zaterdag 21 Mei t/m Zondag 2 Juli - Foudgumse School exposeert

Les Foudgumse school

Olieverfschilderijen van studenten en docenten van de eigenzinnige kunstacademie, de Foudgumse School.

De Foudgumse School presenteert zich als de kleinste en noordelijkste academie voor de nieuwe schilderkunst. Peter van Houten uit het terpdorp Foudgum bij Dokkum maakte zich zo´n 15 jaar geleden zorgen over de schildersopleiding voor kunstenaars in ons land. De oude ambachtelijke technieken om met olieverf te schilderen kwamen volgens hem in het gedrang. Studenten aan de doorsnee kunstacademies leren over van alles iets, maar gaan te weinig de diepte in.

Daarvoor bieden hij en medeoprichter Dinie Goedhart een alternatief. Van Houten beheerst namelijk de oude schildertechnieken wel – hij studeerde in 1966 af aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Samen met andere professionele kunstschilders als Marcel Duran en Dinie Boogaart geeft hij een driejarige basisopleiding, een vijfjarige masteropleiding en een zesjarige MasterPlusopleiding. "Het is een pittige opleiding", aldus directeur Goedhart. "Er wordt veel van de studenten gevraagd."

De academie spitst zich toe op de figuratieve schilderkunst. Die heeft de toekomst, stelt Van Houten. De docenten onderwijzen over de kunst van het niet alleen waarnemen, maar echt kijken en begrijpen. Eén van de andere studenten is Melda Wibawa uit Leeuwarden, die het ver schopte met het televisieproject Rembrandt! Zij heeft inmiddels ook een solo-expositie in de Schierstins gehad.

De studenten die exposeren in Feanwâlden zijn Aukje Bakker, John Boosman, Sabina Broekema, Angelien Coco Martin, Ella Detmar-de Boer, Esther Eggink, Sjoukje Hoogland, Sybe Joostema, Klaas Klazema, Nynke Landman, Dini Oosterhuis, Arjen van der Schaaf, Inger Steyn, Jaap Veenhouwer, Francis de Vries en Monique van der Wal. De docenten die meedoen, zijn Peter B. van Houten, Ben Rikken, Cees Booij, Niels Smits van Burgst, Marcel Duran en Dinie Boogaart.

Op 11 en 24 juni zijn er andere activiteiten. Buiten bloeien de eerstvolgende weken nog stinzenplanten.

 

 

Zaterdag 9 Juli t/m 4 September - Textielexpositie Leven in de Tuin

Textiel Expositie 2022 Bijen""

 

Na twee andere exposities heeft de Schierstins-textielwerkgroep opnieuw een bijzonder project voltooid: de tentoonstelling ´Leven in de Tuin´, met vijvers, planten, en veel insecten.

De textielgroep van De Schierstins heeft met veel fantasie en creativiteit een geheel eigen draai gegeven aan wat er allemaal te beleven is in de tuin. De nadruk ligt vooral op kleine diertjes, die je in vrijwel iedere tuin kunt vinden. Zij zijn in de expositie in alle maten en vormen te vinden, vaak een beetje verborgen tussen planten, op oevers of zwevend in de lucht. Denk hierbij aan spinnen, mieren, bijen, slakken, enzovoorts.

Het grootste deel van de tentoonstelling is in de grote zaal. Als je daar naar binnen gaat , voelt het net of je een sprookje binnentreedt of terecht komt in de wereld van Erik of het Klein Insectenboek van Godfried Bomans. Maar ook buiten is wel iets te zien, vaak op onverwachte plekken. Het werk van de textielgroep van de Schierstins is aangevuld met natuurfoto´s van José Walters en gebreide vogeltjes van Atelier Tivi. Zoveel mogelijk onderdelen zijn gemaakt van hergebruikt materiaal. Een bezoek aan de tentoonstelling “I´m your mirror” in de Kunsthal Rotterdam van de Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos vormde een grote inspiratiebron voor de textielgroep. De 17 dames staan onder de bezielende leiding van beeldend kunstenaar Baukje Scheppink en maakten eerder de textielexposities ´Stinzenplanten in Textiel´ (2015) en ´Raponsje, een sprookje in textiel´ (2018). Aan de huidige expositie is drie jaar gewerkt, tijdens de corona-lockdowns vooral thuis.

 

Openingstijden:

 Dinsdag t/m Zondag  13.30 - 17.00 uur
 Maandag  gesloten

Tijdens activiteiten (zie het programma) of verhuur kan de Schierstins gesloten zijn.
Raadpleeg daarom voor een bezoek deze website.

Entree:

Per persoon € 4,00
Kinderen 6 t/m 16 jaar € 1,00
Kinderen 0 t/m 5 jaar gratis
Donateurs gratis
Groepen vanaf 15 pers, per persoon € 2,50
Rondleidingen € 25,00

De toegangsprijzen van de culturele voorstellingen worden in het overzicht van het cultureel programma aangegeven.