Za. 14 jan. -  Cabaret ‘DDID’ Pieter Jouke: try-out ‘Dingen Die Ik Dacht’

Cabaretier Pieter Jouke

De landelijk bekende cabaretier Pieter Jouke treedt op met een try out van zijn nieuwste programma Dingen Die Ik Dacht. Soms denk je een tijdje dingen, die helemaal niet waar blijken te zijn. Of juist wel. Pieter Jouke (1973), die eind jaren ’70 en beginjaren ’80 als domineeszoon in De Westereen woonde, dacht heel veel en zal u vertellen wat er overeind is gebleven van al die gedachten. Dat doet hij met gevoel voor absurditeit, hogere associatiekunde en met liefde voor het gesproken woord. ‘Een eigenzinnige cabaretier met een fijn gevoel voor literair absurdisme’ en ‘geniaal taalgrappig’– aldus de Volkskrant. Diezelfde krant vergeleek hem met Woody Allen en Wim Helsen. Jouke is in de loop der jaren ook uitgegroeid tot een prachtige verhalenverteller. De NRC noemde hem een alternatief voor Herman Finkers. Dingen Die Ik Dacht is het vierde soloprogramma van Pieter Jouke. Hij maakt ook deel uit van De Staat van Verwarring (met absurdist Ronald Snijders) en zit hij bij het one-linershow Padoem Patsss (BNN-VARA). Daarnaast schrijft hij teksten voor verschillende cabaretiers en voor vele radio-en TV programma’s. Jouke loopt marathons (is initiatiefnemer van de Humormarathon voor CliniClowns en ambassadeur voor Onderwijs On Stage), schrijft humoristische boeken en is één van de drie breinen achter Burorenkema.nl (samen met Arjen Lubach en Edo Schoonbeek). Het Parool schreef over Pieter Jouke als ‘de man van de slimme gedachtes. Er zitten veel fraaie doordenkers in’. De website 1e Rang schreef: ‘Pieter Jouke laat je luisteren, nadenken, maar vooral veel lachen’.
Website Pieter Jouke

 

Zo. 15 jan. t/m zo. 12 mrt. - Expositie ‘De kwetsbare wereld’ papierwerken van Ina Fekken

De kwetsbare wereld

Ina Fekken uit Warfhuizen exposeert vanaf zondag 15 januari ‘De Kwetsbare Wereld’ in de Schierstins te Feanwâlden. De Groningse toont er nieuwe papiersneden, aangevuld met eerder werk, zoals de grote en kleine diorama's, pop-ups en papiervormen direct aan de wand.
In haar beste werk staat het wat dreigende onderwerp in contrast met de lieflijkheid van de techniek en het kwetsbare materiaal. Het bedrieglijke decoratieve van haar werk zet zij ook in bij de papierinstallaties die zij in kerken heeft gemaakt, zoals een grote papiersnede rondom een herenbank in Schildwolde die boortorens uitbeeldden. Deze boortorens verwezen naar de gaswinning en aardschokken in dat gebied.
Ina Fekken is in 1992 als autonoom beeldend kunstenaar afgestudeerd aan de Academie Minerva te Groningen. Vooraf aan deze studie heeft zij op de Hogere Landbouwschool de richting milieukunde afgerond. Dit is bepalend geweest voor de thema’s in haar werk. De onontkoombare invloed die de mens heeft op de natuur/omgeving is haar centrale motief.

Fekken’s kunstenaarschap heeft zich op bijzondere wijze ontwikkeld. Ze is afgestudeerd met als specialisatie fotografie. Na de kunstacademie, op reis in India, maakten de bizarre combinaties van allerlei kleuren, motieven en ritmes grote indruk op de Groningse: ,,Alles kon! Het bleek een katalysator voor een periode met kleur- en patroonrijk werk. Al schilderend ging ik ordenen met kleur en sjablonen, die ik uit papier sneed. Een nieuwe stap was het opnemen van de papieren restvormen in de schilderijen. Daarna kregen papieren vormen op zichzelf een plaats in mijn werk.”

De kunstenaar uit Warfhuizen merkte dat papier haar een wereld aan mogelijkheden bood. Ze kreeg het idee om de papiersneden rechtstreeks aan de wand te plaatsen en tegelijkertijd diorama’s te ontwikkelen. De laatste tijd beseft ze dat haar werk steeds meer een activistische richting inslaat.

Uiteindelijk heeft ze het schilderen helemaal losgelaten, omdat er voor haar zoveel meer te ontdekken valt met papierwerk. Er zit zo’n 15 jaar tussen het schilderen met sjablonen tot de ontwikkeling van het huidige papierwerk.

De website van Ina Fekken

 

Zo. 22 jan. - Nieuwjaarsconcert Salonorkest Sinnema

Salonorkest Sinnema

Het Leeuwarder Salonorkest Sinnema begint het nieuwe jaar goed: het orkest geeft maar liefst vier nieuwjaarsconcerten, waaronder op zondagmiddag 22 januari in De Schierstins te Feanwâlden. Het repertoire gaat van Strauss tot Yesterday van de Beatles.

Salonorkest Sinnema mag zichzelf het oudste salonorkest van Nederland noemen. Het is in 1918 door Leendert Sinnema opgericht en droeg de naam Kamermuziekvereeniging Leeuwarden. In de oorlog werd Sinnema vanwege verzetswerk opgepakt en omgebracht. Als eerbetoon aan hem kreeg het orkest na de oorlog de naam Salonorkest Sinnema.

Het orkest begon met wat strijkers, een trompet, een trombone en een xylofoon. Met de jaren zijn er ook fluiten, een hobo, klarinet, fagot, hoorn en saxofoons bijgekomen, en de xylofoon is door een drumstel vervangen. Het orkest bestaat momenteel uit 20 leden en staat onder leiding van de bevlogen dirigente Nynke Jaarsma.

Hoe kan het dat het orkest na al die jaren nog bestaat? Voorzitter Durk Overal: “We proberen telkens met onze tijd mee te gaan, muziek te spelen die jong en oud aanspreekt.” Dat het orkest ook jong publiek aanspreekt, was te zien tijdens de Midnight Walk, waar het orkest dit jaar voor de tweede keer aan meedeed. De vrolijke muziek werkte aanstekelijk en honderden wandelaars liepen swingend voorbij.

In 2018 gaat het orkest zijn 100ste verjaardag groots vieren. Maar eerst komt 2017 nog, een jaar met een alweer goed gevulde agenda. Vooral als nieuwjaarsconcertengever doet het orkest het goed. Het orkest speelt dan ook de compositie Landmannalaugar, vernoemd naar een regio in IJsland. Het werk is gecomponeerd door orkestlid Truus de Vries (1986).

 

Do. 16 febr. - Douwe Kootstra praat mei….. de zusters Elske DeWall/Femke de Walle

WalleFemkeElskede

 WalleFemkeElskede2

 

 

Femke de Walle en Elske de Wall zijn bekende Friezinnen. Femke is bekend als verslaggever en presentatrice bij Omrop Fryslân en haar zuster Elske is een erg populaire singer-songwriter, ook ver buiten onze provincie. In de tweede aflevering van zijn serie ‘Douwe Kootstra praat mei...’ interviewt schrijver-verteller Douwe Kootstra de zusters De Walle, die opgroeiden in Feanwâlden als dochters van de plaatselijke politieagent. Kootstra zal met hen spreken over o.a. jeugd, school, inspiratiebronnen, idealen en het leven in en buiten de muziek. Het gesproken woord wordt afgewisseld door korte gitaarimprovisaties van de muzikant Jordy Wu. Hij treedt vaak op als begeleider van Tet Rozendal en is gitarist bij de indiepopgroep Mundo Park. Als vast onderdeel van het programma krijgt ook het publiek de gelegenheid beide dames vragen te stellen.

Lees meer: Douwe Kootstra praat mei….. de zusters Elske DeWall/Femke de Walle

Zo. 19 febr. - Concert Trio Ivoriana (NNO-ensemble)

Ivoriana Trio

Hanka Clout (klarinet), Marijke Zijlstra (fagot) en Etsuko Oga (piano) brengen in de intieme 18e-eeuwse zaal werken van Beethoven, Schumann, Saint-Saëns, Brahms en Glinka. Pianotoetsen van ivoor, twee blazers met een riet: dit is het ‘Ivor’iana Trio. De Duitse componist Ludwig van Beethoven componeerde in 1797 een trio dat als bijnaam Gassenhauer Trio kreeg. De compositie is oorspronkelijk geschreven voor cello, maar de luisteraar kan horen dat de fagot een prachtige vervanger is. Het thema van het derde deel is afgeleid van een liedje dat destijds op alle hoeken van de straten gezongen werd. Zo’n liedje heette een Gassenhauer (Gasse =steegje): ,,Ein Lied das auf allen Gassen gesungen wird.’’ Ook spelen de drie NNO-musici Beethovens’ compositie ‘Duo voor klarinet en fagot no. 1’. Verder horen de bezoekers in dit programma muziek van de componisten Saint-Saëns (‘Fagot-sonate op. 168’), Schumann (Fantasiestücke op. 73), Brahms (‘Klavierstücke op. 118 intermezzo’) en een werk van de componist Glinka. Deze laatste was de eerste Russische componist die volksmuziek in zijn stukken verwerkte. In 1827 componeerde hij het Trio Pathétique. Zoals de naam al doet vermoeden is het een prachtig romantisch werk dat dit concert vol speelse, meeslepende muziek afsluit.

Lees meer: Concert Trio Ivoriana